Focus kiikarit – JOS SILMÄSI SAISIVAT PÄÄTTÄÄ

Kaikki Focus kiikarit ovat erittäin hyviä omissa hintaluokissaan – jopa niin että Premium -malli Focus Optimum ED VHG kilpailee samassa laatuluokassa kuin ns. merkkikiikareiden mallit, jotka maksavat nelinumeroisen summan.

Kaikki Focus -kiikarit ovat vesitiiviitä, niissä on kierrettävä okulaarikumin säätö ja niillä on 10 vuoden takuu!

Focus OPTIMUM ED VHG – hintaluokka alle 400 euroa
Korkeiman mahdollisen optisen rakenteen takaavat erilliset ED- ja dielektriset linssit yhdistettynä  huippuluokan pinnoitteisiin. Kumipäällysteinen alumiini-magnesium -runko on tukeva ja samalla kevyt.
VHG ED mallissa ED malliin verrattuna yksi linssielementti enemmän, jolla korjataan vääristymiä, sekä parannetaan reunapiirtoa entisestään.

Optimum ED VHG 8×42 | 10×42 | 8×32 | 10×32


Focus OPTIMUM ED – hintaluokka alle 300 euroa
Huippuluokan kiikarimalli huomattavan edulliseen hintaan. 8×42 -kiikarissa jopa hieman laajempi näkökenttä, kuin ED VHG -mallissa (142m/1000m vs. 140m/1000m).

Optimum ED 8×42 | 10×42


Focus OBSERVER ED – hintaluokka alle 250 euroa
Tässäkin mallissa on käytetty ED-lasi (Extra-Low Dispersion) takaa terävämmät ja eloisammat kuvat minimaalisella kromaattisella aberraatiolla. Täydellinen hienojen yksityiskohtien näkemiseen luonnossa, lintujen höyhenistä kaukaisiin maisemiin.

Observer ED 8×42 | 10×42 | 8×34 | 10×34 | 8×56


Focus OBSERVER HD – hintaluokka alle 150 euroa
Omassa hintaluokassaan poikkeuksellisen selkeä ja kirkas kuva – silmät eivät väsy pitkänkään tarkkailujakson aikana.

Observer HD 8×42 | 10×42 | 8×34 | 10×34 | 8×56


Focus OUTDOOR II – hintaluokka alle 100 euroa
Hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä ensikiikari tai vaikkapa mökki- tai autokiikari. Myös tässä mallissa kierrettävät okulaarikumit eli nopea säätää sopivaksi, jos perheessä on ilman silmälaseja ja silmälaseilla katsovia luontoihmisiä.

Outdoor II 8×42 | 10×42 | 8×32 | 10×50 | 12×50 | 8×25 | 10×25

Kiikariostajan opas

Kiikarit ovat loistava apuväline luonnon tarkkailuun, lintujen bongaamiseen, urheilutapahtumien seuraamiseen ja moneen muuhun. Mutta miten valita juuri sinulle sopiva kiikari? Tässä oppaassa käydään läpi kiikareiden tärkeimmät ominaisuudet ja mitä kannattaa ottaa huomioon valintaa tehdessä.

8×42 kattoprismakiikari on kaikkein eniten myyty kiikari yleis- ja lintukiikariksi. Siinä yhdistyvät parhaiten riittävä suurennus, riittävä valovoima, laaja näkökenttä sekä kiikarin pienehkö paino ja koko.

 

Kiikarin perusmerkinnät merkinnät

8×42 – mitä nämä numerot tarkoittavat?
Ensimmäinen numero (8x) kertoo kiikarin suurennussuhteen. Eli tässä tapauksessa kiikarit suurentavat kuvaa 8 kertaa. 100m etäisyydellä oleva kohde näyttää siltä kuin se olisi 12,5m päässä (100:8). Mitä suurempi suurennussuhde, sitä lähempänä kohde näyttää olevan. Kolikon kääntöpuolena on se, että mitä suurempi suurennus, niin sitä selvemmin käden liike ja tärinä välittyvät kuvaan.

Toinen numero (42) kertoo kiikarin etulinssin halkaisijan millimetreinä. Mitä suurempi linssi, sitä enemmän valoa kiikari kerää ja sitä kirkkaampi kuva on ja sitä suurempi on lähtöpupilin halkaisija eli sitä helpompi sillä on katsoa. Kolikon kääntöpuolena mitä suurempi linssi sitä painavampi ja isompi kiikari.

 

Kiikarin tärkeimmät tekniset tiedot

Näkökenttä ja kuvakulmat
Kiikareiden näkökenttä vaihtelee kiikarimerkkien välillä eikä edes saman merkin kaikilla esim 8×42 kiikarella ole sama näkökenttä. Vertailulukuna käytetään leveyttä minkä näet, kun katsot kilometrin päähän. 8×42 kiikareilla se vaihtelee noin 100m-145m välillä ja on kiikareita, joilla se on jopa lähes 160m, mutta ne kuuluvatkin jo hintaluokkaan ”tuhansia euroja”.

Mitä laajempi kuvakulma, niin sitä helpompi on kohde löytää ja sitä enemmän maisemaa näet suurennettuna.

Näkökenttä tai kuvakulma asteina ja suhteellinen näkökenttä tai kuvakulma asteina kertovat samasta asiasta.

Hämäräluku ja linssien pinnoitteet
Kiikarin hämäräluku kertoo kiikarin kyvystä kerätä valoa ja tuottaa kirkas kuva hämärässä. Mitä suurempi hämäräluku on, sitä paremmin kiikarit sopivat käytettäväksi hämärässä. MUTTA, koska se lasketaan yksinkertaisella kaavalla kiikarin perustiedoista, niin se ei oikeastaan kerro paljoakaan, koska siinä ei huomioida kiikareiden linssien, prismojen ja pinnoitteiden laatua.

Kattoprisma vai porroprisma
Lähes kaikki nykyiset laadukkaammat kiikarit ovat kattoprismakiikareita eli niissä on ns. suorat putket. Lähinnä halvimmissa kiikareissa ja vanhoissa kiikareissa löytyy porroprisma -malleja. Porroprismat tarjoavat hieman paremman syväterävyysvaikutelman, mutta se onkin ainoa asia, jossa ne ovat parempia kuin kattoprismat. Prisman tehtävä on kääntää kuva oikein päin.

Jalustakiinnitys
Jos käytät kiikaria paljon, niin auttamatta kädet väsyvät pitkän katselujakson aikana. Tällöin on hyvä, että kiikarissa on ns. jalustakiinnitys mikä tarkoittaa, että kiikarin keskiakselin etuosasta jähtee kansi irti ja sen takana on kierrekiinnitys kiikarin jalusta-adapterille, johon voi laittaa jalustan, monopodin tai staijauskepin. Laadukas Finnstick FF -staijauskeppi ei kuitenkaa tarvitse jalustakiinnitystä.

 

Käyttötarkoitus

Eri käyttötarkoituksiin sopivat erilaiset kiikarit. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

Lintujen tarkkailu: Lintujen tarkkailuun sopivat kiikarit, joissa on 8-10 -kertainen suurennus ja 30-42 mm:n etulinssi.

Luonnon tarkkailu: Yleiseen luonnon tarkkailuun sopivat kiikarit, joissa on 7-10 -kertainen suurennus ja 30-50 mm:n etulinssi.

Urheilutapahtumat: Urheilutapahtumien seuraamiseen sopivat kiikarit, joissa on 7-12 -kertainen suurennus ja 30-50 mm:n etulinssi.

Tähtitaivaan tarkkailu: Tähtitaivaan tarkkailuun sopivat kiikarit, joissa on suuri etulinssi (yli 50 mm) ja pieni suurennussuhde (7-10x).

Veneilyyn: Veneilyyn hyvät kiikarit ovat esim 7×50, vesitiiviit ja mielellään kelluvat. ne voivat sisältää myös mm. kompassin apuvalolla ja niissä ei yleensä ole varsinaista tarkennusrengasta lainkaan.

Teatteriin: Pieni koko on yleensä tärkeää ja suurennus pienehkö – 3x – 5x.

Hyönteiset: Lyhyt lähin tarkennusetäisyys on tärkeää ja sitä varten on myös erikoiskiikarit, jotka tarkentavat peräti vain 50cm; Pentax Papilio II 6,5×21 ja 8,5×21 kiikarit.

Toivottavasti tämä opas auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle sopivat kiikarit!

Suodata